lördag 6 juni 2009


Här är mina favoritverktyg.

Porslins paletten köpte min mamma på en auktion. Hon kom hem med en hel kasse med antika konstnärsmaterial, bla.en guld och svart färgad plåt låda med 100 år gamla franska smala torr-pastell kritor. De blev sedan stulna i ett inbrott dagen efter inflyttningen till en ateljé på 1:a långatan i Göteborg. Allt i teckningsmaterial och kritor rök. Surar fortfarande över det.

Blå bloms gamla kaffe-fat är trevligt att blanda gouache på, när färgerna torkar på paletten efter hand så fuktar man upp dem igen och fortsätter så en annan dag. Ett vitt fat är att föredra jag blev eftrehand irriterad när jag blandade på en Grön Anna....

Gouache är en fantastisk färg för den som vill öva på måla. Färgerna har äkta pigment och stämmer så bra när man blandar, men ändrar lite när de torkar som många färger. Den Gouache jag använder är tillverkad i Schweiz och finns inte att köpa i Sverige. Det är en akrylmodifierad tempera som är väldigt ren i pigmentet och har en otrolig vattenbärande förmåga. Färgintensiva och glöder på pappret. Dessutom kommer den på flaska istället för dessa korkade tuber där färgen torkar inom några veckor. Även med skruvkorken på! Varför Gouache och inte akvarell eller Akryl? De här färgerna lämpar sig för precisions måleri, där du lägger färgen i målningen där ligger den, såvida inte bordet lutar.

fredag 5 juni 2009

Min butik på hörnet.


Jag ser den där i skogen vid Penningudden, i dimman kommer den fram, skylten, mellan två gamla granar hänger den, och är gammal sliten och grått väderbiten.
Wingbudwallpapers står det. Den rör sig sakta i brisen.
Här är tyst och vackert, in mot mossan försvinner ljudet från ett avlägset flygplan på väg på 10.000 höjd. När man går in i butiken stannar tiden och skogen blir till tapeter. Det doftar om mönstren och en bärfis kollar in den senaste kollektionen innan den får gå till tryck. JA säger han den luktar precis som jag...nöjd Vill du se bärfisens drömtapeter gå in på http://www.wingbudwallpaper.com/


Karins mormors kakburkSå har man scannat in en kakburk. Vem vet vad gammalt vackert skrapat kan bli. Man blir ju nyfiken på vad den varit med om burken.

Så har man startat en blogg.
Helt nytt och ganska spännande att kunna delge betraktare det de undrar över, vad gör hon den där Lena? Lite av varje helt enkelt. Ovant med bloggande... ja och mycket pillepill innan det ser vettigt ut. Men så är det väl med det mesta man kreerar. Det är bara formen som ändras. Min inspiration kommer egentligen från varsomhelst, ormbunkarna i skogen. Karins gamla kakburk, tack för lånet! Men sedan ska det fogas ihop under mer konstruerade former. Bäst gillar jag att arbeta med handen och en pensel, inget slår det. Även om photoshop öppnar upp till teknikens under är det nog 25 års penselföring som gör att jag måste måla med handen, meditativt javisst.